Трофей

клуб охотников и рыболовов

Статьи и советы для охотников

Поведінка вовка у період насту. Чисельність та період розмноження.

Поведінка вовка у період насту. Чисельність та період розмноження.

Вавілен Асаговський 23 Март 10:47

Наприкінці зимового сезону та під час затяжних морозів на копитних тварин насувається справжня загроза у вигляді закрижанілого шару поверхні снігу, що унеможливлює втечу від хижаків. Практично єдиним таким хижаком на просторах України є вовк, проте не дивлячись на масштабні втрати серед копитних, полювання на нього припиняється до наступного мисливського сезону. У цій статті ми розповімо чому важливо дотримуватися сезону тиші щодо найнебезпечнішого з хижаків України та про сезонні повадки цієї тварини. Тепер про все це детальніше.

 

Поведінка вовка у першу декаду весни

Більшу частину березня вовки проводять а полюванням, вдало користуючись природними перешкодами пересуванню копитних. Проте, зовсім скоро самиці принесуть на світ молоде потомство, і це примушує хижака потурбуватися про нове лігво, та у подальшому вести більш осілий засіб життя. Згодом, полюванням будуть займатися виключно самці, які будуть намагатися здобути якомога більшу тварину, аби прогодувати голодну самицю. Останні не покинуть лігва до того моменту, як молодь не почне самостійно пересуватись та перейде на м’ясу дієту.

Під час періоду розмноження, вовки закріплюють за собою ділянки лісу, які ніколи не порушують. Ці тварини намагатимуться уникати місць проживання людини та її стежок, а під час виховання молодого потомства хижаки стають на порядок більш обережними. Примітно, що навіть якщо стежка оленевих буде проходити повз лігво вовка, хижаки будуть намагатися полювати якнайдалі від свого лігва, обираючи для цього крайні кордони зайнятої території.

 

Розповсюдження та чисельність

Останні роки чисельність вовка поступово збільшується, проте це скоріш всупереч всім умовам, аніж завдяки. Селекційне полювання на цю тварину дуже популярне, у той час як частина хижаків має дуже великі проблеми із пошуками об’єктів для полювання. Більша частина молоді, що починає з’являтися на світ протягом березня-початку квітня, не доживе до свого першого року, через суто біологічні чинники. На території України цей хижак розповсюдився доволі широко, проте не щільно. Найбільші популяції наразі зустрічаються у лісовій зоні Західної та Північної частин країни. За останніми підрахунками, популяція тварини складає приблизно 2600-2700 особин.

 

Вовк та період тиші

Не дивлячись на шкоду, яку наносять вовки у період насту, полювання на нього обмежене осінньо-зимовим сезоном, як і на інших тварин. Селекційних засобів протягом року достатньо аби тримати хижака у межах безпечної чисельності, проте на період розмноження цим тваринам потрібно забезпечити додатковий спокій, позаяк саме ці тварини є справжніми санітарами лісу, що здобувають слабких тварин, які можуть стати переносниками небезпечних хвороб.  

Смотрите также:
248 0
 
Комментарии

Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь, что бы добавить комментарий.

Календарь

Самые читаемые

Комментируемые

Случайное фото

Автор: Виталий