Трофей

клуб охотников и рыболовов

Статьи и советы для охотников

Поведінка оленя благородного протягом квітня

Поведінка оленя благородного протягом квітня

Вавілен Асаговський 19 Июнь 10:24

Протягом червня мисливська діяльність, за рідким виключенням, залишається під суворою забороною, що дає тваринам повноцінну можливість виховати молоде покоління та підготуватись до майбутніх суворих сезонів. Благородний олень у цьому плані не виключеня, тварини більшість часу доби відпочивають у тіні дерев та ведуть осілий засіб життя, тож у цій статті ми розповімо про його сезонну поведінку, типові місця перебування та як на його чисельність впливають хижаки та людина. Далі - детальніше.

 

Поведінка благородного оленя на початку літньої пори

Засіб життя самців та самиць оленя благородного дуже відрізняються. У той час як самці ведуть поодинокий засіб життя та тримаються зайнятих ділянок, самиці тримаються групами, що включають інших самиць та їх останній приплід. Поза періоду гону самиці із молоддю тримаються затінених ділянок, та виходять на пасовища переважно ввечері та вночі, вдень час від часу навідують джерела прісної води та живляться зеленню. Станом на червень молодняк вже впевнено крокує за самицями та вже стає здатним до втечі від хижаків. Літня спека не зовсім корелює із високим метаболізмом копитних, особливо таких великих, тож вони намагаються триматися подалі від відкритих ділянок, віддаючи перевагу щільним частинам лісу. Живитися рослинністю вони можуть не тільки на відкритих пасовищах за лісом, але й на просторних галявинах. Період сезонного линяння вже давно завершений, а до наступу цьогорічного сезону розмноження залишається ще 2 місяці, тож весь час вони присвячують відпочинку та живленню.

Дорослі самці вже закріпили за собою ділянки та намагаються не заходити на чужі, що змушує їх триматися певних місцевостей. Роги, що були скинуті у березні та квітні, швидко починають відновлюватись та згодом стануть ще довшими та ширшими. Протягом всього періоду їх зростання, самці благородного оленя шукатимуть собі окрім їжі джерела мінеральної солі, яка допоможе їм у якнайшвидшому відновленні ріг та підготує до гону та осіннього линяння хутра. Самиці також навідують солонці, проте не так часто. Молоді самці все ще можуть зустрічатися групами по декілька особин, позаяк до свого першого періоду гону, який настане лише на четвертому році життя, вони не мають чітко закріпленої території за собою та вільно подорожують місцевістю.

 

Олень благородний. Хижаки та людина.

Без сумніву, діяльність людини та хижаків має величезний вплив на чисельність та розселення оленя благородного. Постійна вирубка лісів та пристосування й розширення селищ, дедалі відсуває їх природній ареал, через що ділянок придатних до їх проживання стає дедалі менше. Такий самий вплив діяльності людини поширюється і на хижаків, через що ділянки їх проживання з оленями стають все ближче один до одного. Окрім цього, найзначніший вплив на популяцію твари по всьому світу призвела велика трофейна популярність благородного оленя у минулі роки, що дуже значною мірою похитнуло їх кількість у дикій природі.

Мисливська діяльність вовка, тим часом зменшується через спеку та зниження їх метаболізму, проте поява молоді змушує самців проходити значні відстані у пошуках здобичі. Нерідким є явище, коли вовки чи вовчі зграї прибиваються до стада самиць із молоддю, та час від часу впольовують ту чи іншу особину, саме тому чисельність вовка на частині мисливських угідь дуже жорстко контролюється.

Проте, не дивлячись ні на що, сезонні обмеження на полювання та контроль чисельності хижаків робить свою справу. Популяція благородних оленів дедалі зростає, і, сподіваємось, що ця тенденція зберігатиметься та посилюватиметься з роками.

Смотрите также:
126 0
 
Комментарии

Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь, что бы добавить комментарий.

Календарь

Самые читаемые

Комментируемые

Случайное фото