Трофей

клуб охотников и рыболовов

Статьи и советы для охотников

Поведінка дикого кабана на початку весни

Поведінка дикого кабана на початку весни

Вавілен Асаговський 27 Март 11:50

Початок весни кардинально змінює вигляд української природи. Тане останній сніг, ближче до кінця березня пропадає наст, що заважав копитним у пересуванні, активність хижаків знижується. Для дикого кабана, березень – це початок самостійного життя самців, поява молодого виводку та пошуки нових джерел їжі. У цій статті ми розповімо про те, як змінюється поведінка кабана на початку періоду тиші. Тепер про все по порядку.

 

Зміни у поведінці дикого кабана

Від стад, що були сформовані з самиць та їх минулорічного молодняка, одразу після танення насту та більш-менш впевненого потепління, починають відокремлюватися дорослі самці. Не всі вони відпочатку вестимуть самостійний засіб життя, значна частина утворюватиме групи з 2-3 особин, які протримаються до початку наступного періоду гону. Самиці, тим часом, продовжують вести зграйний засіб життя, переходячи у більш щільні частини лісу, розташовані неподалік від джерел питної води, аби максимально безпечно вирощувати молоде покоління. 

Окремою проблемою для дикого кабана стає поступова поява шкідників, таких як кліщі. Задля того, щоб їх уникнути, після потепління кабани час від часу навідуватимуть так-звані купалки, що представляють з себе великі грязьові калюжі. Після приймання ванн, тварини зчісують бруд о дерева з рельєфним корінням разом із шкідниками.

Перші приплоди, дикі кабани принесуть на світ ближче до кінця місяця, до цього моменту у стадах залишаться виключно самиці, які розпочинають вести максимально осілий засіб життя. Дорослі сікачі, у свою чергу, не матимуть постійного місця для днювання, та вестимуть, здебільшого, кочовий засіб життя, пересуваючись слід за найбільшою кормовою базою.

 

Джерела живлення дикого кабана

На початку березня, коли опалих плодів у лісах вже не залишається, дикі кабани перебувають у пошуку нових джерел живлення. Найчастіше, такими виступають неприбрані частини полів злакових, та товсте коріння приболотних й прибережних рослин. Поступова зміна раціону змусить тварин шукати собі нові джерела мінералів, роль яких зіграють природні солонці, за відсутності яких, єгері та працівники угідь, дуже часто підсолюють деякі ділянки ґрунту.

 

Молодь та хижаки

Після появи на світ молодого приплоду, самиці не покидають свій виводок до того моменту як останній зможе самостійно пересуватись. Дикі свині у цей час дуже мало годуються, через що значною мірою втрачають вагу. Активність вовка, що наразі зайнятий вихованням свого молодняка наразі знижена, проте натрапивши на стадо самиць із молоддю, вовчі зграї нерідко прив’язуються до них, час від часу забираючи порося або дорослу особину. Тим не менш, завдяки обмеженням на полювання протягом сезону розмноження, та контролю за популяцією хижака, чисельність дикого кабана стабільно тримається на достатньому рівні.

Смотрите также:
    315 0
     
    Комментарии

    Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь, что бы добавить комментарий.

    Календарь

    Самые читаемые

    Комментируемые

    Случайное фото