Трофей

клуб охотников и рыболовов

Статьи и советы для охотников

Опис та поведінка борсука на передодні травня

Опис та поведінка борсука на передодні травня

Вавілен Асаговський 27 Апрель 23:30

Українська фауна дуже й дуже багата та наповнена найбільш дивовижними представниками тваринного світу, пристосованих до будь яких умов. Усім відомі дивовижні вміння бобрів у будівлі гребель, що місцями докорінно змінюють ландшафт місцевості під себе, проте у цій статті ми розповімо про тварину яка вкрита від очей людини, а саме борсука та особливості його дивовижних нір. Далі, про сезонну поведінку борсука та засоби його годування – детальніше.

 

Опис борсука

Борсук – ссавець сімейства куничів, що може виростати у довжину до 1 метра. Поширений на всій території Євразійського континенту, за виключенням лише його найпівнічніших частин, що розташовані за полярним кругом. Більшість свого життя проводить у норах, що варті окремої уваги, з них він виходить лише на пошуки їжі, виключно у темне пору доби, через що спостереження за ними та вивчення їх поведінки становить доволі складну задачу для дослідників. Хутро борсука світло-сіре, морда біла, із двома великими смугами що проходять крізь очі. Самці можуть сягати ваги у 18кг, самиці менші, набирають небільше 14кг. Приносять потомство у лютому, проте лише третина його буде в змозі покинути нору. Через біологічні особливості та засіб життя, смертність молодняка є дуже високою, проте вони в змозі прожити до 15 років у своєму природньому середовищі. Цілком природньо, що ці тварини не володіють хорошим зором, тому у всьому покладаються на чутливий ніс та гострий слух.

 

Поведінка борсука у квітні

Зиму борсук проводить виключно у норі, годуючись там хробаками та підземними личинками комах та жуків. Разом із потеплінням, він все частіше з’являтиметься на поверхні, проводячи ночі у пошуках їжі. Борсук – всеїдна тварина, проте за своєю натурою його можна охрестити саме хижаком, оскільки його улюбленою їжею у цю пору року є дитинча кротів та зайців, які ще не в змозі втекти навіть від такої неповороткої тварини. Проживаючи поряд із болотистою місцевістю, він також залюбки поласує равликами або жабами, проте також годується плодами дерев, які у диких лісах ще не з’явилися. Передчуваючи небезпеку борсук вкриється у норі, проте це не завжди можливо, оскільки у пошуках їжі він може проходити кілометри. У той же час, його не можна назвати слабкою твариною, позаяк він може захищатися навіть від великого хижака на кшталт вовка або лисиці. Тож наразі, він цілковито зайнятий пошуками їжі, за довгу зиму схудлий він заново шукатиме нові джерела живлення.

 

Борсучі нори

Борсучі нори можуть складати кілометри завширшки, система тунелів у старих норах настільки складна що у ній можуть одночасно проживати декілька борсучих сімейств, лисиці та єнотоподібні собаки та ніколи не пересікатися. В них завжди декілька отворів для вентиляції та безпеки, декілька камер для зберігання їжі та вирощення дитинчат, сміття вони виносять назовні. Їх розширення не припиняється ніколи, за виключенням випадків коли нові нори були відібрані лисицею або єнотоподібною собакою. Їх будівельні здатності насправді дивовижні.
Полювання на борсука у квітні ЗАБОРОНЕНЕ!

Смотрите также:
    204 0
     
    Комментарии

    Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь, что бы добавить комментарий.

    Календарь

    Самые читаемые

    Комментируемые

    Случайное фото

    Автор: Ярик Белоголовый