Трофей

клуб охотников и рыболовов

Статьи и советы для охотников

Олень плямистий. Поведінка та особливості розповсюдження світом.

Олень плямистий. Поведінка та особливості розповсюдження світом.

Вавілен Асаговський 29 Июнь 15:20

Насправді, в Україні плямистим оленем називають декілька видів оленевих, через що виникає плутанина. Інтродукований з Індії підвид, також відомий як «аксіс», також називають плямистим оленем, через схожий окрас, але як об’єкт мисливства, найбільш поширений саме олень японський, який був завезений з відповідних островів на початку ХХ сторіччя. Полювання на них наразі заборонене, та відкриється лише у вересні. У цій статті ми розкажемо про те, як змінюється поведінка плямистого оленя з початком літа, його розповсюдження та плив людини на його чисельність та поширення.

 

Повадки оленя японського у червні

Ключовим чинником зміни поведінки оленевих, включаючи оленя плямистого стає доволі відчутне підвищення температурного режиму. Сезонне линяння, яке розпочалося ще у другій половині квітня, вже добігає кінця. Хутро цих копитних стає коротшим, та менш густим. Змінюється також і окрас, взимку він був більш сірим, деякі олені взагалі були позбавленні плям, але зараз колір хутра стає значно більш яскравим, плями світлішають та починають зростати молоді роги. Відновлення хутра та рогів забирає багато енергії, та змушує тварин більше часу проводити на пасовищах та відвідувати солонці. На господарствах, де останні відсутні, робітники нерідко підсолюють частину ґрунту.

Самки вирощують молоде покоління та тримаються, інколи численними стадами, у найбільш затінених ділянках лісу. Самці до початку гону тримаються окремо, ведучи, переважно одиночний засіб життя. На жирування виходять на відкриті галявини та степні зони, але роблять це переважно вночі, уникаючи спеки. Основною їжею для них служить листя та бруньки дерев, гриби, ягоди, трава та жолуді. Інколи вони взагалі не виходять з лісу, харчуючись неподалік від своїх поселень. Підвищення температури – не єдина проблема оленевих, бо на початку літа з’являється дуже багато паразитів, таких як комарі та ґезді, що вимушують плямистих менше часу проводити на водопої. 

 

Історія розповсюдження за межі Азії

Як вже було зазначено вище, Україна не є природним ареалом для плямистого оленя, його вітчизна – схід азіатського континенту. На впротяж першої половини ХХ сторіччя, доволі велика їх частина була винищена, а найбільша кількість збереглась саме у Японії. У В’єтнамі, останній плямистий олень був вбитий у 1974 році. На територію України він потрапив у 30-х роках минулого сторіччя, невеликі його групи розселяли також у півночі Кавказу. Окрім Європи, де його численність, завдяки обмежувальним заходам на полювання, впевнено зростала, він також був інтродукований і на схід США.

 

Плямистий олень та людина

Як вже написано вище, діяльність людини заподіяла неабиякої шкоди чисельності та розповсюдженню оленевих. Плодовитість цих тварин доволі невелика, за рік самиці здатні народили від 1 до 2 телят, але доволі значна їх частина стане жертвою хижаків. Практично неконтрольоване полювання на цих тварин на пострадянському просторі до середини 2000х, також помітно знизив їх популяцію. В останні роки ситуація потроху виправляється, численність тварин росте, проте точних підрахунків вже не проводилось декілька років.

Смотрите также:
231 0
 
Комментарии

Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь, что бы добавить комментарий.

Календарь

Самые читаемые

Комментируемые

Случайное фото